Vi har mange kunder der spørger hvordan de skal pleje deres gyngestativ, legehus, sandkasse og andre produkter i træ. 

Vi har her samlet nogle forskellige råd til pleje og vedligehold af træprodukter. Ved at vedligeholde træet holder det længere og bevarer samtidig sit udseende.

Stærkt og holdbart

Træ har været anvendt af mennesker i århundreder. Træ er et stærkt, holdbart og miljøvenligt materiale og er kendt for sit naturlige og varme udseende.
Hvert stykke træ er unikt, akkurat som hvert træ er unikt. Ikke to stykker træ er ens, så ethvert produkt lavet af træ bliver unikt. Det varme udtryk og naturlige linjer sikrer, at et produkt af træ naturligt passer i haven. For at kunne garantere disse vidunderlige egenskaber er der en del punkter, der bør tages i betragtning. Der er ligeledes nogle typiske træegenskaber, som man kan støde på, når man bruger træ inde i eller uden for huset.

Det træ, som anvendes til Pragmas produkter, er FSC eller PEFC certificeret. Disse er internationale non-profit- organisationer, som fremmer bæredygtig skovdrift gennem uafhængige tredieparts certificeringer. Certificeringerne sikrer at dit produkt er lavet af træ fra bæredygtig skov med hensyntagen til mennesker, naturen og miljøet. Træerne er trods alt vores mest værdifulde ressource; de frembringer ilten, som vi indånder, er vitale for millioner af dyrearter og hjælper til med at beskytte klimaet.

Knaster og knuder

Knaster og knuder typiske strukturer i træ. Når træ bliver forarbejdet, kan knuder blive synlige. Børster, knuder, knaster, årringe, revner og små ufuldkommenheder hører til træets naturlige egenskaber og giver derfor træet sin egen unikke karakter. Man kan roligt samle produktet hermed.

Revner og sprækker

I løbet af tørringsprocessen kan der forekomme revner og sprækker i træet. Afhængigt af vejret: tørt/fugtigt, skygge/sol kan træet være revnet i mindre grad eller måske mere alvorligt. Dette er naturligt for træ, og kan desværre ikke kan undgås. Disse revner og deformationer påvirker ikke træets styrke og giver ikke grundlag for klager. Ifølge den europæiske kvalitetsstandard DIN4074 er disse revner tilladte, da de ikke påvirker træets holdbarhed.
Bemærk venligst: små revner eller revner mindre end ¼ af længden og ¼ af bredden af træet er sikkert mht. stabiliteten af legeredskabet.

Ændring af volumen

En anden karakteristisk egenskab ved træ er ændringer af volumen på grund af tørring eller fugtabsorbering. Afhængigt af træets fugtighed kan det miste ca. 10% af sin volumen i tørringsprocessen.

Ru overflader

Overfladen af slebent træ kan have nogle ru pletter på trods af stor omhu og skarpe værktøjer. Især ved træ med knaster og knuder vil overfladen forblive lidt ru. Disse æstetiske tilstande er en uadskillelig del af træet. De påvirker ikke træets styrke og giver ikke grund til klager.

 

 Tip

 

Harpiksdannelse

Der frigives harpiks, når træet farves. Dette er en af træs specielle egenskaber. Harpiks påvirker ikke træets kvalitet. Så snart træet kommer i kontakt med solen, vil harpiksen udtørre og smuldre af sig selv. Frigivelse af harpiks er uundgåeligt med harpiksholdigt træ i varmt vejr. Harpiksudledning kan forstærkes af mørk maling. Harpiks påvirker ikke træets kvalitet. Det er en normal og naturlig proces.

Skimmeldannelse

Vi kan ikke forhindre, at der opstår meldug. Meldug skyldes vand/fugt, som kommer ind i træet under farvning. Da vi pakker genstandene i folie for at beskytte mod skader under forsendelse, vil der ind imellem opstå meldug. Det meste skimmel kan tørres af med en klud. Pletterne vil forsvinde, så snart træet kommer i forbindelse med solen. Denne skimmel vil ikke påvirke træets styrke og kvalitet og er ikke skadelig for helbredet.

Blå skimmel

Træet er godt beskyttet mod pletter. Skimmel kan dannes som et resultat af fugt. Svampene påvirker ikke træets kvalitet. Når træet er tørret, kan svampen fjernes med let slibning. Efter kort tid vil de mørke pletter falme.

Grøn saltudtrækning

På farvet og behandlet træ kan der fremkomme overfladiske hvidlige eller grønlige pletter. Det er skimmel, som går i forbindelse med indfarvningen. Pletterne kan fjernes med en let slibning.

Farvevariationer

Træ er kendt for de største farvevariationer, der findes. Træ kan også have skiftende mørke og lyse pletter. Kvaliteten af det mørke og lyse træ er ens. Farveforskellene vil forsvinde, når træet udsættes for lys/sol. Under farvning vil farvepigmenterne trænger ind i træet. Disse pigmenter kan igen trække ud til overfladen under opbevaring og transport. Farveforskellene udlignes stille og roligt når træet bliver påvirket af vind og vejr.
Alt træ vil med tiden blive gråt uden behandling. Denne ældningsproces er forårsaget af kalk, som er påvirket af vejret. Denne naturlige ældningsproces har ingen indflydelse på holdbarheden og påvirker ikke træets kvalitet.
Hvis man gerne vil bevare træets originale farve, kan man behandle træet med en speciel træolie eller vandbaseret farve. Dette giver træet en ekstra beskyttelse mod råd, bremser vejrprocesser og forhindrer revner i nogen grad.