13 måder at få børn til at lege udendørs

Spørg en gruppe forældre eller bedsteforældre, hvad de gjorde for sjov, da de var børn, og hvor de var, da de gjorde det. Sammenlign deres svar med aktiviteterne for dagens børn. Du vil sandsynligvis opdage, at i modsætning til tidligere generationer, er barndomsminder i dag for det meste lavet indendørs, væk fra naturen og domineret af skærmtid.

Mange børn bevæger sig ikke nok. Når vi lever uden ”vitamin N” (N er for natur) og ikke får tilstrækkeligt med frisk luft, lever vi ikke et sundt nok liv. Vi har alle brug for at bevæge os, samt masser af frisk luft, så vi får boostet energien – og kan klare en travl hverdag. Desuden er det at lege udenfor en vigtig måde for børn at udvikle bevægelsesevner på. Men flere og flere forældre kæmper med at få deres børn udenfor på alle tidspunkter af året. Herunder er nogle idéer, som kan få dem udenfor og lege.

Sådan får du børn til at lege udendørs - 13 tips 


1. Fortæl dem, at det er okay at blive våd og beskidt (det kan vaskes af).

2. Organisere en udendørs legeaftale. Tag dine børn og evt. et par af deres venner med ud i en skov for f.eks. at bygge en hule eller til en sø for at fiske.

3. Sæt en timer for en maksimal skærmtid. Få dine børn til at bruge mindre tid på at se tv eller bruge computeren - og mere tid ude i den friske luft.

4. Bed dine børn om at gå ud i haven og leg. Giv dem legeredskaber, så det er sjovt – og attraktivt. F.eks. legetårn/-hus, gyngestativ, sandkasse, fodboldmålstangtennis m.m. Hvis du er nervøs for at lade dem lege alene, så se til dem f.eks. hvert 10 minut eller, endnu bedre, gå ud til dem. Hvilket barn nyder ikke også vandleg om sommeren. Tag en dukkert med børnene i poolen eller find vandpistolerne frem, og se, hvem der vinder en vandkamp.

5. Plant køkkenhave/højbede eller blomster med dit barn – og lad dem hjælpe med at holde det i live. Måske de ligefrem vil sætte en ære i det.

6. Udforsk naturen med dine børn. Medregn udetid i naturen på jeres næste ferie (besøg interessante geografiske områder som havet, bjergene eller ørkenen). Det kan både være lærerigt samt de får frisk luft.

7. Giv dine børn reb og et gammelt lagen, og hjælp dem med at bygge et fort i haven.

8. Løb, cykel eller gå en tur som familie.

9. Tag på picnictur i en park, stranden eller på en legeplads. Tag en udendørsspil med, og hav en sjov dag hele familien.

10. Saml naboerne og deres børn til en fodboldkamp eller andet sjov i haven.

11. Arranger en udendørs skattejagt, hvor børnene f.eks. skal samle ting fra naturen. Eller gå på skattejagt med geocaching.

12. Giv dine børn et net og et syltetøjsglas, og lad dem gå på insektjagt.

13. Udforsk nye områder som familie. Lav det til jeres mission, at besøge en ny legeplads, hver
weekend, og find jeres favorit.

Vi håber, at vores børn, og vores børns børn, lever sunde liv og oplever glæden ved at være fysisk aktiv udendørs. Hvis ikke dine børn allerede tilbringer meget tid i naturen, så gør brug af disse praktiske ideer med det samme. At opleve naturen hjælper os med at leve godt, og enhver eksponering hjælper. Det er tid til at komme udenfor.