trampolin_valg_ude-leg.dk

Overvej jeres behov på forhånd

Familien vil gerne anskaffe sig en havetrampolin - beslutningen er dermed taget! I og for sig er dette næsten det mest enkelte trin, men der er visse overvejelser man bør gøre sig, inden man anskaffer sig en trampolin.
Det er ofte ikke nok bare at overveje hvor meget trampolinen vil blive brugt, det er også værd at overveje hvor mange der bruger den; er det kun børnene der kommer til at bruge trampolinen, eller kan deres forældre også overtales til at komme op og hoppe på den?? Hvad med form og farver? Skal den være rund eller firkantet - og skal den være til nedgravning eller stående på fod?
Mange spørgsmål kan melde sig, og derfor har vi udarbejdet denne lille guide, som forhåbligvis kan lede Jer som familie gennem junglen af trampoliner.

Vi vil som eksempel skitse to forskellige familier op, med to helt forskellige behov til deres nye trampoliner.

Familien Jessen har 3 børn på 6, 8 og 12 år. De to ældste går til gymnastik i deres fritid, og de vil gerne have muligheden for at træne deres teknikker og færdigheder hjemme i haven, ved siden af gymnastiktimerne.

Familien Hansen har to børn på 7 og 9 år. Den yngste går til ridning i sin fritid, og den ældste går til fodbold. Familien ønsker en trampolin som kan indbyde til aktiv leg og fungere som et socialt samlingspunkt for de to børn, med forskellige interesser, som de alle kan more sig med i fællesskab.

Rund eller firkantet trampolin


Umiddelbart virker spørgsmålet om trampolinen skal være rund eller firkantet, grangiveligt som en mindre formalitet der til sidst munder ud i ens egen smag. Men formen på trampolinen har vitterlig en væsentlig indflydelse - hvilket kan komme bag på rigtig mange af os!

Vi vil derfor gribe til vores to familier endnu engang, for at kunne udrede forskellene mellem de to former:

Familien Hansen: Da familien lægger mere vægt på sjov og socialt samvær mellem børnene, er kravene ikke just de helt store, udover at sikkerheden selvfølgelig skal være i top, når familien benytter trampolinen.

En rund trampolin er designet således, at alle fjedre reagerer på samme tid når der hoppes på den. Dette er hvad vi kalder et kontrolleret hop. Dette medfører ligeledes at brugeren af trampolinen naturligt bliver ledt mod midten af trampolinen, da dette er det blødeste sted. Dette er unægteligt en fordel, da brugeren af trampolinen sjældent er opmærksom på, HVOR på trampolinen man hopper.

Familien Jessen: I kraft af at to af deres børn går til gymnastik, har disse et behov for en trampolin med mere plads og større affjedring, for at kunne opnå et godt og solidt hop, når trampolinen er i brug. Børnene har behov for at kunne komme højt op fra overfladen og udføre diverse tricks og saltomortaler. Trampolinen skal således være solid og stabil, så børnene frit kan bevæge sig rundt på den.

Med en firkantet trampolin (eller rektangulær trampolin, om man vil) er det enkelte hop ikke kontrolleret - de enkelte fjedre reagerer forskelligt på hvert enkelt hop, og på forskellige tidspunkter. Det betyder at brugeren af trampolinen kan hoppe hvor som helst, og stadig få et godt og ensartet hop, uanset hvor på trampolinen hoppet udføres.

Friheden i det enkelte hop, som en firkantet trampolin tilbyder, gør denne form yderst attraktiv hvis der skal udføres tricks og ‘stunts’ på trampolinen, eller bare virkelig god motion. Dertil skal man selvfølgelig slå det faktum fast, at et sikkerhedsnet er et absolut must i denne sammenhæng, for at forhindre at brugeren skulle komme til at hoppe udover trampolinen!

Familien Jessen har dermed konkluderet, at en firkantet (rektangulær) trampolin, vil være den ideelle til deres behov!

Familien Hansen derimod, overvejer umiddelbart en rund trampolin, men bestemmer sig til sidst for en firkantet model - udelukkende udfra det faktum, at der er mere end 1 barn som skal benytte trampolinen, på samme tid.
Med en rund model vil man nemlig kunne risikere, at mere end 1 bruger af gangen, vil blive ledt mod midten af trampolinen - og i værste tilfælde komme til at støde sammen!

Til gengæld benytter de sig af deres nyfundne viden, og anbefaler en rund trampolin til ægteparret i nabohuset - de vil nemlig gerne købe en trampolin til deres barnebarn, til når denne er på besøg :-)

Hvad definerer en god trampolin

VÆGT
Den samlede vægt af en trampolin, kan fortælle en del om kvaliteten - hold derfor øje med den. En havetrampolin i den billigere prisklasse, vil typisk veje mellem 50 og 75 kg, hvor en trampolin af bedre kvalitet vil veje 90 kg og opefter. Så derfor er det altid en god ting, at spørge sig til den samlede vægt, eller holde øje med beskrivelsen af det enkelte produkt.

FJEDRE
Mængden og længden på fjedrene i en trampolin, har ligeledes en del at sige om produktet. Her er det en god idé at tjekke at fjedrene er lange, og at der er mange af dem. Hvis oplysningerne ikke umiddelbart er specificeret på produktets papirer eller i beskrivelsen, så spørg sælgeren om oplysningerne - den slags vil vi i hvert fald altid være behjælpelige med!

KANTPUDEN
Kantpuden er trampolinens primære beskyttelse. Den beskytter knogler og hovedskal mod de kræfter, der udløses ved kontakt til stellet. Stellet giver kontant afregning hvis kantpuden mangler eller er defekt og bør have stor opmærksomhed ved valg.

Kantpuden består af et skummateriale, der er pakket ind i beskyttelse - ofte lærred eller PVC. Kvalitets kantpuder er beskyttet af et materiale der kan holde til vejrlig - primært UV beskyttet mod solens stråler. Man ser desværre ofte at kantpuden på lavpris trampoliner begynder at smuldre væk i løbet af kort tid - hvorefter kantpuden river sig løs fra trampolinen.

Ved rigtig mange trampoliner er kantpuden syet fast med et bånd på springdugen. På de kantpuder, der typisk sidder på trampoliner af bedre kvalitet, har kantpuden i stedet nogle øjer, hvor elastikker holder kantpuden på plads. Det er en fordel, hvis det en dag sker, at kantpuden river sig løs - for elastikkerne kan du købe løse hos trampolin-forhandlere og selv sætte dem på igen, mens det ikke er en mulighed med båndet på de billigere udgaver, som er syet fast.

Det er ligeledes vigtigt, at kantpuden er der, og at den er i god og kraftig kvalitet. Manglende kantpuder er en af de mest hyppige årsager til, at børn kommer til skade på trampoliner.

STELLET
Stellet er basis for helle trampolinen, og billige trampoliner har ofte stel, som er udført i billige materialer. Se for eksempel efter, om stellet har et galvaniseret lag både på indersiden og på ydersiden. Det betyder at det er tilført et stærkt, rustfrit lag, som er afgørende i forhold til rammens holdbarhed. Det samme er diameteren på de rør, stellet er udført i - jo tykkere diameter på rørene, jo bedre kvalitet er rammen, og jo længere tid vil trampolinen holde.

SPRINGDUG
Jo flere gange lærredet i springdugen er syet igennem - jo mere sikkert og holdbart er det. Hold derfor øje med tykkelsen af lærredet, samt hvordan det er fæstnet til stellet.

Nedgravet eller fritstående trampolin

Hvis I har bestemt jer for, at I gerne vil give jeres børn en trampolin, som de kan hoppe rundt på i baghaven, så er der ikke nogen tvivl om, at der er rigtig mange muligheder, men ét af de absolut mest afgørende spørgsmål er, hvorvidt du ønsker at have den stående på græsplænen eller du derimod vil ud og investere i en trampolin til nedgravning.

Nedgravede trampoliner bliver mere og mere populære. Og med god grund. Når den er nedgravet, fylder den ikke på samme måde i haven. Samtidig er den meget nemmere for børn at komme op på, fordi den er så tæt på jorden. Men det absolut vigtigste punkt er nok, at risikoen for at komme til skade ved fald er meget mindre. Det skyldes at du ikke falder lige så langt ned. Endelig står trampolinen bedre fast i stormvejr, når vinden ikke kan komme ind under den og få fat i trampolinen.
Hvis du vil have en nedgravet trampolin, er det vigtigt, at du vælger en model, der er beregnet til nedgravning. Ellers risikerer du, at den ikke holder lige så længe. Det skyldes især den større fugtighed, den udsættes for, når den er gravet ned i jorden.
Hullets størrelse og udformning er ekstremt vigtigt, for at opnå den største sikkerhed, den bedste oplevelse og den længste holdbarhed for en nedgravet trampolin. De konkrete krav kan dog svinge fra den ene producent til den anden. Derfor er det vigtigt, at du følger producentens anvisninger, når du skal udgrave hullet.

Tilbehør til din trampolin

Udover et stort udvalg af trampoliner i god kvalitet, har vi ligeledes et bredt udvalg af tilbehør til trampoliner, som blandt andet omfatter stiger, kantpuder, overtræk til både stående og nedgravet trampolin samt stormsikring og div. reservedele.

Sikkerhed på trampolinen

4 ud af 5 skader på trampolinerne sker ved kontakt mellem flere personer på trampolinen. Derfor anbefales det altid kun at være én person på trampolinen af gangen. 



udvalg af trampoliner