Trampolinen er blevet en populær bestandel i de fleste haver beboet af børn – og har selv fundet indtog i de flotteste havedesigns. Herunder har vi samlet lidt historiske fakta om udvilingen af trampolinen og trampolinspring som sport. Se vores udvalg af trampoliner her: http://www.ude-leg.dk/3-trampolin.

Hvor kommer ordet “Trampolin” fra?

Trampolin menes at komme fra det spanske ord ‘El Trampolin’ som betyder springbræt (fra svømning). Det er ikke så mærkeligt endda da opfinderen af den moderne trampolin var konkurrence svømmer. Trampoliner bruges også i dag til at træne svømmere– samt en række andre sportsgrene såsom gymnaster, ski-løbere, surfere, piloter….

Hvem opfandt den moderne trampolin?

Amerikanske George Nissen er ophavsmand for opfindelsen af den moderne trampolin i 1936. Han blev inspireret af cirkus hvor trapez artister brugte deres sikkerhedsnet i slutningen af deres numre. Han tænkte at han kunne bruge dette i hans svømme og gymnastik træning.

Efter at have samlet hans første trampolin turnerede han med ” The Three Leonardos” med et nummer til skole arrangementer – og børn fik bagefter mulighed for at hoppe på trampolinen som viste sig utrolig populær. Nissen og gymnastik træner Larry Griswold started herefter deres virksomhed der solgte rebounders – senere markedsført som ”Trampoline”. I 60’erne opgav han Trampoline som et varemærke og det er nu en betegnelsen som bliver brugt over hele verdenen. Som en del af hans markedsføring af trampolinerne sprang han i 1960'erne på trampolin med en kangoroo - hvilke ses på billedet herover.

Hvordan udviklede sporten sig?

Trampolinspring voksede hurtigt I USA hvor det bl.a. blev brugt af militæret til at træne piloter. I 1940’erne og 50érne udviklede det sig til en konkurrencesport og mange klubber blev startet og sporten spredte sig til Rusland og her til Europa. I 1964 afholdtes det første verdensmesterskab i London.

Er Trampolinspring en Olympisk sport?

Ja, det var et af George Nissens mål at sporten skulle på det Olympiske program. Som 86-årig opnåede han at opleve sportens introduktion I Sydney, 2000. Begge guldmedaljer gik til Kina, som er en af de støre udøverlande af sporten.

Trampolinspring kom på det olympiske program i 2000 og Danmark deltog første gang ved de olympiske lege i Athen i 2004. I Danmark er der ca. 2000 udøvere som er organiseret under Danmarks Gymnastik-Forbund. Læs mere her: http://www.gymtranet.dk/

Efter årtusindeskiftet har trampoliner til fritidsbrug opnået stor popularitet i de danske haver. Se bl.a. vores mange forskellige trampoliner her: http://www.ude-leg.dk/3-trampolin