Fordele ved at gynge

Når du er barn, er der ingen bedre følelse i verden end at flyve gennem luften på et gyngestativ. Vinden mod dit ansigt og spændingen ved at være i luften er en elsket del af barndommen for mange. Men at gynge er også gavnlig for dit barns sundhed og udvikling. At gynge er mere end bare gratis underholdning - selvom det også er en stor fordel! Det er også en god måde for børn at få den motion, deres kroppe og hjerner har brug for.

At gynge er sjovt. Det er alt, de fleste børn tænker på, når de løber mod gyngerne. Hvad børn - og mange forældre - ikke er klar over, er, at der også er sundhedsmæssige fordele ved at gynge. Fordele der kan hjælpe børnene med at vokse og udvikle sig.

FYSISKE FORDELE VED AT GYNGE

Gyngning er en aktivitet, der hjælper børn med at udvikle grovmotoriske færdigheder. At løbe og hoppe op på gynger, skubbe til andres gynger, pumpe benene for at få højde og hoppe af gynger, alt sammen hjælper med bevægelses-, balance- og koordinationsevner.

Gynger udvikler også muskelstyrke og finmotorik. Balancering på et gyngesæde kan styrke hjernen. At holde fast i snoren eller kæden til en gynge øger grebsstyrken og fingerkoordinationen – en vigtig milepæl for børn, der lærer at skrive.

1. Motoriske færdigheder og koordination

Gyngning hjælper også børn med at udvikle koordinationen, fordi det at gynge kræver, at børn engagerer flere muskelgrupper på én gang. De skal bruge deres kernemavemuskler for at forblive oprejst, når de gynger, deres ben for at holde gyngen i bevægelse og deres arme for at holde fast i rebene eller kæderne på selve gyngen. De skal også opretholde balancen på gyngen for at holde den i gang.

På den måde får børnene trænet de nævnte muskelgrupper, når de gynger, og det gør dem stærkere, hvilket gør gyngning til god motion. Stærkere muskler vil også hjælpe dem med at deltage i andre fysiske aktiviteter. Og, selvfølgelig, forbrænder de energi og forbliver sundere end deres stillesiddende modstykker.

At lære at drive en gynge frem og tilbage ved hjælp af bl.a. kropsvægt - er den bedste måde at maksimere de fysiske sundhedsmæssige fordele ved at gynge, men det er ikke den eneste måde. For børn, der er for små til at lære at gynge, eller dem med særlige behov, kan gyngning stadig give disse fysiske fordele, fordi de stadig bruger en række muskler, når de sidder op i gyngen og holder fast i den.


2. At bruge tid udenfor

Typisk er gyngerne på legepladser, og legepladser er udenfor. De fysiske fordele ved udendørs leg hos børn er enorme. Børn, der leger udenfor, får mere træning og styrketræning, når de løber, hopper, skubber, trækker og klatrer. Deres knogler og muskler styrkes. På grund af dette forbrænder børn, der bruger regelmæssig tid på udendørsleg, flere kalorier, hvilket reducerer deres risiko for fedme. 

Derudover indtager børn, der leger udenfor, mere D-vitamin, et næringsstof, der er afgørende for at forebygge sygdom og opbygge stærke knogler. Faktisk har børn, der leger udenfor, en lavere risiko for at udvikle kroniske børnesygdomme.

3. Afspænding

De fleste børn tænker ikke bevidst på stress eller den rolle, det spiller i deres generelle sundhed og velvære. Men at gynge kan faktisk hjælpe med at berolige, hyper eller angste børn. Hvorfor er gyngning beroligende? Det er ligesom, at det at tilbringe en time i en hængekøje kan berolige en ængstelig voksen. Frem og tilbage bevægelsen ved at gynge kan berolige et barn, der har haft en hård dag eller er blevet overstimuleret i skolen eller under en anden aktivitet.

Sammen med de fysiske fordele ved at gynge kommer der flere fordele for hjernen. Når dit barn er på en gynge, er der mere end blot fysisk træning, der finder sted. Der sker også meget i deres hjerne.

KOGNITIVE FORDELE VED AT GYNGE

Fordelene ved at gynge for børn strækker sig til at hjælpe med social udvikling, forbedre sensoriske færdigheder, øge opmærksomhedsspændvidden og forbedre humør.

1. Social udvikling

At bruge ustruktureret legetid på gynger og andre legeredskaber hjælper børn med at lære at dele, skiftes til og være sammen med hinanden. De skaber leg sammen og socialiserer på en måde, der hjælper deres hjerne med at lære at lege med andre børn på deres alder. For en forælder ser det bare ud, som om de render rundt som skøre mennesker. Men det, der faktisk sker, er, at børn øver sig i at kommunikere med hinanden, at sætte ord på deres ideer og interesser og lære at arbejde sammen for at nå et fælles mål. Selv når denne interaktion bliver sur, og der opstår et skænderi på legepladsen, lærer børn stadig at håndtere konflikter og samarbejde, når tingene ikke går, som de havde planlagt.

Hvordan gør gyngning specifikt dette? Tænk over det sådan her - dit barn ankommer til legepladsen og går direkte mod gyngestativet. Men gyngerne er alle optaget. Dit barn står der forventningsfuldt og venter på det øjeblik, hvor et andet barn vil hoppe af en af gyngerne for at gå mod abebarrerne eller rutsjebanen. I dette øjeblik øver de sig på både tålmodighed og hvordan man skiftes til. Så bliver en gynge ledig. Dit barn hopper lige på, kigger på barnet i gyngen ved siden af ​​deres og siger: "Jeg vil vædde med, at jeg kan gynge højere end dig!" Og med ét er de to børn i et kapløb om, hvis gynge der kan nå højest op til skyerne. Denne kreative, børnestyrede leg har givet dem mulighed for at få nye venner og arbejde sammen mod et fælles mål.

2. Forbedrede sensoriske færdigheder

Et barn, der bruger al sin tid inde på at se fjernsyn, har kun chancen for at udvikle to sensoriske færdigheder - syn og hørelse. Når børn leger udenfor, kan de udvikle og finpudse alle syv sansefærdigheder. Dette omfatter sanserne: syn, høre, lugte, føle, balance, krop og endda smag. Fordi det kræver, at et barn bruger hele sin krop og kontrollerede bevægelser, er aktiv leg som at gynge en særlig god måde for børn at udvikle deres krops- og balancesans. 

Børn bruger også deres andre sanser, når de leger udenfor. De rører ved blade, orme og grankogler. De hører fugle, fly og biler køre forbi. De ser de smukke træer og buske omkring dem. De ser på deres venner og udvikler evnen til at se hurtigt fra én person eller ting til en anden. De dufter nyslået græs og blomster. Og ja, dit barn kan endda tage en forældregodkendt smag af et bær fra en sikker busk, såsom en blåbær- eller jordbærbusk.

Hvad har alt dette at gøre med gyngning? Børn elsker at gynge. Det er et stort trækplaster for børn. Hvis dit barn er interesseret i at gynge, så vil de være meget mere villige til at tage til en legeplads, komme tilbage for at lege eller deltage i andre udendørsaktiviteter ud over at gynge. Mens de gør det, vil de øve sig i at engagere deres sanser og bearbejde alt omkring dem.


3. Øget opmærksomhedsspændvidde

At gynge er en fantastisk måde at hjælpe børn med at fokusere. Det er f.eks. velkendt at børn, der er blevet diagnosticeret med ADHD, har stor fordel ved at gynge da aktiviteten hjælper børnene med at fokusere deres hjerne til at deltage i andre mere strukturerede aktiviteter. 

Det er ikke tilfældigt, at folkeskoler har frikvarter og tid til, at børn kan lege på legepladsen. Denne handling med at løsrive sig fra formel undervisning og engagere sig i ustruktureret legetid hjælper børn med at genvinde deres fokus, vække deres søvnige hjerner og forberede sig på at genoptage læring, som dagen går.

Generelt har børn, der bruger tid udenfor, en tendens til at være mere nysgerrige, blive ved en opgave i længere tid og er bedre til selvstyrende leg. Ved at opmuntre dit barn til at gynge og bruge tid udenfor, hjælper du dem med at udvikle de færdigheder, de har brug for i klasseværelset.


4. Bedre humør

At lege udenfor har vist sig at forbedre et barns generelle humør og velvære. Børn er gladere, når de udsættes for sollys og frisk luft. Hvorfor? Sollys stimulerer den del af hjernen, der er ansvarlig for følelsen af ​​lykke. Solskin er faktisk lig med lykke! Desuden har folk, der tilbringer tid udenfor, en tendens til at være gladere og have mere positivt humør end folk, der bliver inde. At opmuntre dit barn til at lege udenfor, herunder at gynge, hjælper med at udsætte dem for ting, der forbedrer deres humør. Og hvem vil ikke have et gladere barn?


Alle de fordele, vi har nævnt for gyngning, gælder for børn over hele linjen. Det er en yderst gavnlig aktivitet for ethvert barn i alle aldre!