Kælke findes i mange forskellige størrelser og former, men de fleste er beregnet til børn. De er også ret billige - alt fra tyve kroner på et loppemarked til mange hundrede kroner som ny i en butik.

Når du skal finde en kælk, er der flere ting, du bør overveje:

  • Kælkens størrelse: Skal der være plads til en eller to personer?
  • Kælkens vægt: Er det dig eller dit barn, som skal slæbe rundt på kælken?
  • Kælkens materiale: Hvor meget vedligeholdelse vil du lave med din kælk?
  • Kælkens funktioner: Vil du have ekstra funktioner som fx rat og bremse?

Kælkens størrelse

Er dine børn i den tidlige alder, hvor de ikke er klar til at kælke alene, bør du anskaffe en større kælk, så du kan sidde og kælke sammen med dem. Her kan jeres barn sidde foran, mens en af jer sidder bagved.
På den måde kan du nyde øjeblikket og mærke suset sammen med dit barn. Samtidig kan du også beskytte dem, hvis der skulle noget uventet på vej ned ad bakke.
Hvis dine børn er lidt større, kan det være, de hellere vil kælke alene. Hvis det er tilfældet, kan det være en god ide med en mindre kælk. Især hvis de selv skal slæbe kælken op ad bakke.

Kælkens vægt og materiale

Det er nogle gange muligt at styre slæden ved at bruge sin kropsvægt til at skubbe den i forskellige retninger. Det fungerer især godt, hvis man sidder sammen med en anden person på slæden, som har samme vægt som en selv.
Derfor er vægten også en af de overvejelser, du bør gøre dig, inden du køber kælk. Der findes gammeldags kælke af træ, som er tunge. Den ekstra vægt giver mere fart ned ad bakke. Men det kræver også flere kræfter at få dem op på bakketoppen.
I dag er kælke af plast meget populære. Både fordi de vejer markant mindre end trækælken, men også fordi de er langt nemmere at vedligeholde. Plasten bliver nemlig ikke ødelagt af snevejr.

Andre overvejelser med kælk

Udover størrelse, vægt og materiale kan du også overveje, om der er andre funktioner, du vil have. Hvis du vil have en større kælk, som er nem at have med rundt, kan du overveje en foldbar kælk. I dag kan du finde kælke med ekstra funktioner som fx bremser og rat. Det kan gøre overgangen nemmere, når dine børn vil begynde at kælke alene.
Samtidig giver det dig også en smule mere tryghed for dine børns sikkerhed, hvis de bruger en kælk med bremser og/eller rat. Sidst, men ikke mindst er der farven. Kælke findes i mange forskellige farver. Især hvis du vælger en i plast. Farvevalg er en nem måde at inkludere dine børn, og det kan være et vigtigt valg for dem, så de får en kælk, som passer til deres personlighed. Du kan se vores udvalg af kælke her.